Nyhedsbrev 5. februar 2013

Ti tips til sociale medier

Vi kører i dette forår fire kurser i journalisters brug af sociale medier og har i den forbindelse gennemarbejdet en stribe nye undervisningsmaterialer. Vi har samlet ti centrale råd i dette blogindlæg.

https://www.kaasogmulvad.dk/2013/02/10-tip-til-journalister-i-brug-af-sociale-medier/

De to kurser foregår i regi af Update. Det ene begynder på torsdag den 7. februar i Aarhus, og her er stadig ledige pladser. Det andet foregår i København med start den 16. maj. Se mere her:

http://www.dmjx.dk/kurser-og-videreuddannelse/view/research-i-sociale-medier-0

 

 

Få jeres eget kursus på redaktionen

Yderligere to kurser i research i sociale medier er vi bestilt til at gennemføre på TV2 Østjylland. Vi holder gerne kurser på mediers redaktioner, hvor man kan samle en gruppe. I marts skal vi fx også gennemføre to kurser for Nordvestnyt. Her er emnet et helt andet, nemlig ”Avanceret personsøgning i onlinekilder”. Et kursus, vi fx også tidligere har gennemført for journalister fra Her&Nu.

Er du interesseret i at høre om mulighederne, så kontakt os. Husk, at man også kan opnå tilskud fra Pressens Uddannelsesfond, hvis vi kommer ind på redaktionen. Selvfølgelig forudsat at mediet er tilmeldt PU.

 

 

Ny søgemuligheder på Facebook er godt nyt for journalister

Et af de ti tip ovenfor fortjener lidt mere omtalte. Facebooks ny søgemulighed, Graph Search, er godt nyt for journalister, der vil bruge Facebook til andet end at dele statusoplysninger. Med Graph Search kan vi finde personer ud fra en række kriterier: Hvilke sider har de ”liket”, hvilke grupper er de med i, hvilken by bor de i/har de boet i, hvilket firma arbejder de i/har de arbejdet i, deres køn, civilstatus etc. Hvis FB-brugere har valgt, at ingen andre skal kunne se deres oplysninger, kan Graph Search naturligvis heller ikke se dem. Men de færreste har lukket helt af. Og man kan med Graph Search indstille søgningen på ”alle”, ”venner”, ”venners venner” etc. Og bare med ”venners venner” kan man ofte kaste nettet ganske langt ud i sin kilde/casesøgning.

Indtil videre er Graph Search ikke åben for alle. Vi har fået adgang ved at skrive os på en slags venteliste. Ventelisten ligger i bunden af denne side: https://www.facebook.com/about/graphsearch

Sproget i Graph Search er indtil videre engelsk, men der er ingen problemer med at finde danskere frem. På denne side er der samlet nogle mere eller mindre opsigtsvækkende eksempler på, hvad man også kan få ud af tjenesten: http://actualfacebookgraphsearches.tumblr.com/

 

 

Tyske dpa etablerer nyhedsovervågning af EU-stof

Det tyske nyhedsbureau DPA og Kaas & Mulvad har indgået aftale om at tilbyde inside-nyheder om EU-forhold. Kaas & Mulvad foretager en natlig overvågning af alle nye websider inden for Parlamentet, Kommissionen, Rådet og andre lignende relevante sider, hvorefter DPA viderebearbejder relevante match på nyhedssøgninger i form af nyhedsbreve. Tjenesten åbner i midten af februar. I Danmark er det Infomedia, der sælger tjenesten.

Læs mere om dpa’s EU-dækning: http://www.dpa.de/fileadmin/dpa_ts/en/dpa_Insight_EU_english.pdf

 

 

Undersøgende journalistik er presset – nyt dansk center i gang

Kaas & Mulvad er blandt kræfterne bag oprettelsen af Investigative Reporting Denmark – et dansk center for undersøgende journalistik.

Se her, hvem der står bag centret og planerne for det:

http://www.ir-d.dk/ir-d-what-we-do-and-who-we-are/

Her gennemgår initiativtagerne, hvordan den undersøgende journalistik er truet i Danmark og resten af Europa.

De skriver, hvorfor centre i de forskellige lande er et væsentligt element for at styrke international undersøgende journalistik:

http://www.ir-d.dk/investigative-journalism-under-pressure/

 

 

…på baggrund af en analyse fra Kaas & Mulvad

Vores leverancer af analyser til Ugebrevet A4 er i de seneste uger mundet ud i adskillige fine historier, som medierne har været flittige til at citere.

Her er en lille prale-liste:

 

22. januar: ”Det kan blive en dyr måde at skabe ekstra job på, hvis regeringen letter selskabsskatten.

Ifølge en ny analyse kommer en lettelse nemlig især kreditforeninger og andre i finansbranchen til gode. Det vil næppe skabe mange nye job, vurderer eksperter.” Se artikel

 

31. januar: ”I store dele af landet giver de fleste virksomheder underskud. Særligt Jylland er hårdt ramt.” Se artikel

 

Disse to historier byggede på oplysninger om virksomhedernes skatteforhold, som Skat har offentliggjort på skat.dk.

Skat mente kun, at vi skulle kunne se oplysninger for ét selskab af gangen, men vi trak samtlige oplysninger ud, så det var muligt at lave en større analyse, hvor vi fx kombinerede Skats oplysninger med brancheoplysninger samt oplysninger om, hvor virksomhederne er placeret i landet.

 

25. januar: ”Færre end hver femte akutjob bliver besat af en af de arbejdsløse, som står til at miste dagpengene. Det viser den første omfattende undersøgelse af akutjob, der er blevet besat.” Se artikel

Denne – samt tidligere historier om samme emne – bygger på data, som vi løbende trækker ud fra jobnet.dk, hvor alle akutjob offentliggøres. Siden de første akutjob kom på jobnet.dk, har vi hver dag trukket alle akutjob ud, hvorefter vi har kategoriseret dem – fx om de er udbudt af private eller offentlige arbejdsgivere. Sideløbende foretager vi rundspørger blandt de arbejdsgivere, der har haft akutjob, og hvor ansøgningsfristen er vel overstået.

 

16. januar: ”Der er kæmpe forskel på, hvad forældrene tjener fra den ene skole til den anden. Selv mellem naboskoler er der dybe kløfter mellem forældrenes indkomster, viser ny analyse.” Se artikel

16. januar: ”Se forældrenes indkomst på din skole” Se kort

18. januar: ”Privatskoler er det foretrukne valg blandt forældre med de allerlaveste indtægter. Det overraskende faktum fremgår af en ny analyse. Det er en myte, at privatskoler er et reservat for rige folks børn.” Se artikel

Disse historier byggede på vores analyse af data fra Danmarks Statistik.

Historierne og ikke mindst det ledsagende kort med økonomiske oplysninger for forældreindkomster for knap 1900 skoler blev massivt besøgt.

Samtidig blev historierne citeret af massevis af medier.

På vej til USA
Det lykkedes ikke at samle nok interesserede til vores planlagte kursus til USA her i slutningen af februar, men det afholder os ikke fra at tage derover selv. Vi skal begge holde oplæg i Louisville, Kentucky, på den årlige NICAR-konferencen, og derudover ser vi frem til at samle inspiration i løbet af konferencen. Vi vil i næste nyhedsbrev skrive lidt om vores indtryk og om, hvad der sker blandt vores kolleger i USA for tiden.