Stress-eksperten Lis Lyngbjerg brugte advokat for at få domæner tilbage fra tysk firma.
Sammen med andre solgte hun varemærket stressbarometer til et japansk firma i 2009, herunder de danske og europæiske hjemmesider. Da hun i 2015 købte varemærket tilbage fra japanerne, havde de ikke fornyet eu- og dk-domænerne, der efterfølgende havnede hos Atop Capital GmbH.
“For mig var det en enkel beslutning. Når jeg benytter varemærket stressbarometer, skal jeg også have den danske og europæiske hjemmeside. Den skal ikke ligge hos pirater. Og jeg vil ikke betale til dem, så jeg lod en advokat ordne det hele,” siger den københavnske stress-ekspert.
Klagenævnet for Domænenavne gav 22. december 2018 Lis Lyngbjerg medhold i, at hun var den retmæssige ejer af stressbarometer.dk.
I årene 2016-2018 afgjorde Klagenævnet for Domænenavne i alt 14 sager, hvor Atop Capital GmbH var indklaget. I ingen af sagerne svarede den tyske domænehaj på henvendelsen fra klagenævnet. I alle 14 sager fik klageren medhold.
Domænehaj sælger domæner for 1088 $
Atop Capital GmbH fra Munchen i Tyskland ejer gennem profilen ACG34-DK stadig 200 .dk-domæner, for eksempel struerskibshandel.dk. Klikker man ind på siden, får man samme type billede som Lis Lyngbjerg i sin tid så på stressbarometer.dk – med en opfordring til at købe siden for 1088 $.
Risikabelt ikke at vise tilstrækkelig interesse i domænet
Det er dog ikke alle, der vinder over de udenlandske domænehajer. Kenneth Mikkelsen fra Viborg ønskede for eksempel domænet lrworld.dk overført fra den britiske domænehaj, Domain Development, London.
Han fik ikke medhold i klagenævnet. I hans sag vurderede nævnet, at han ikke kunne påvise tilstrækkelig ret til at overtage domænet – selv om nævnet heller ikke var i tvivl om, at Domain Development blot havde domænet for at tjene penge på at sælge det.
I en anden sag vandt Christian Kristensen fra København over Arcanite Media Ltd fra Belize retten til disc.dk. Arcanite Media skrev, at firmaet købte en lang række domæner som en langsigtet investering. Det tilbød danskeren at købe domænet for 3.000 Euro. Klagenævnet gav Christian Kristensen medhold i en afgørelse den 17. januar 2019.
Klagenævnet vurderede, at det havde større interesse og værdi for klageren end for indklagede at bruge domænenavnet ”disc.dk”. Reglen om god domænenavnsskik betød derfor, at klager fik medhold.
En analyse af de 18 profiler, der hver har registreret mere end 1.000 domæner hos DK-Hostmaster, viser kun seks danske. De udenlandske stor-ejere sidder på to ud af tre af de 57.000 aktuelle dk-domæner, som disse 18 profiler har.
DK-Hostmaster oplyser, at der i øjeblikket er 61.069 udenlandske registranter, som tegner sig for i alt 119.292 .dk-domænenavne. Det er knapt hvert tiende danske domæne.
I tilfælde som med Atop Capital GmbH vil DK-Hostmaster ikke gribe ind, selv om det er tydeligt, at domænerne er oprettet med salg for øje, hvad der ikke er tilladt ifølge domæneloven.
“Vi er sat til at administrere reglerne. Kun i situationer, hvor alle kan se, at der er noget galt, og hvor der er tale om ret alvorlig kriminalitet, der ikke kan afvente behandling ved en domstole eller klagenævnet, griber vi ind. Når der drejer sig om domænehajer, fastslår domæneloven, at det entydigt skal håndteres via klagenævnet,” siger juridisk chef Henriette Vignal-Schjøth, DK-Hostmaster.
DK-Hostmaster griber dog også ind i de tilfælde, hvor der ikke er retvisende oplysninger om registranten. Har .dk-administratoren ikke fået sikker bekræftelse på registranten, slettes domænet.
Denne type kontrol af udenlandske registranter skete første gang i slutningen af 2017. Den er derefter foregået tre gange i 2018.
Læs også:
Sognepræst hentede domæne tilbage fra russisk pornovirksomhed
No comments yet.