Arbejder du med journalistik, kommunikation, interessevaretagelse eller noget helt fjerde, har du typisk brug for at følge med i en masse ting på samme tid.
Fx websites, som du næppe har lyst til at besøge manuelt hele tiden. Og så får du måske alligevel tjekket for sjældent.
Herunder lister vi en række af de løsninger op, vi selv er – og har været – glade for at bruge. Nogle er enkle, andre mere avancerede.
Alt afhænger af formålet, så det, der kan virke som den oplagte løsning til én opgave, er ikke nødvendigvis det rigtige værktøj til en anden.
1. Den nemme løsning – få besked fra Visualping
Mange tjenester tilbyder at holde øje med ændringer på websider. Sker der noget, får du et praj.
Visualping.io er en af de simpleste tjenester af denne type, vi har prøvet. Den holder øje med en side, og hvis der sker en ændring et sted på siden, du har defineret, får du besked. Så kan du selv gå ind på sitet og tjekke præcis, hvad der er sket.
Det er ganske enkelt: På visualping fortæller du, hvilken side der skal tjekkes og viser, om det er hele siden eller et afgrænset sted på siden, der skal tjekkes for ændringer. Endelig fortæller du, hvilken email-adresse, du vil have besked på, når der sker en ændring.
Den gratis løsning giver to tjek pr. dag (pr. email). Et site kan altså tjekkes to gange i døgnet, eller du kan tjekke to sites én gang hver. Vil man betale, kan man få tjekket sider helt ned til hvert 5. minut.
2. Skab et rss-feed
Ønsker vi fx at følge med i nye artikler/nyheder på et site, der ikke selv tilbyder at informere om evt. opdateringer, kan vi selv skabe et rss-feed. Et rss-feed kan fx læses i outlook, en browser eller et andet skræddersyet program. Fordelen er, at du ikke behøver gå ind på sitet for at læse dem. En tjeneste som feed43.com giver os mulighed for selv at bygge et feed til en given side.
Et konkret eksempel fra virkelighedens verden: Hvis man vil følge med i nyhedsartikler fra PET, kan man gå ind på denne side og kigge. Men nyhederne kommer med lange mellemrum. Man kan i stedet lave sit eget rss-feed, og så ankommer nyhederne hjem til ens egen browser, outlook mv.
Resultatet vil fx se sådan ud.
Bruger vi feed43 som gratis tjeneste, overvåges højst hver 6. time. Betaler man fra 29$ om året, vil siderne, man overvåger, kunne tjekkes hver time for nye tilføjelser. I en business-løsning kan man gå ned til tjek en gang i minuttet. Det er ikke nødvendigt at registrere sig på sitet, men det er en mulighed.
Der findes andre lignende tjenester, men vi har gode erfaringer med feed43.com, som forklarer fremgangsmåden ret godt og forståeligt på websitet.
Vi har desuden skrevet denne huskeseddel om feed43. Sitet virker grundlæggende på samme måde i dag, som da vi skrev sedlen.
En tilsvarende løsning, der også er ganske nem at bruge, er Wachete. Denne tjeneste kan overvåge ændringer på et helt site og ikke bare på en enkelt side. Og der findes mange flere programmer af denne type.
3. Sæt en skraber op
Hvis man ikke blot vil have et resume og et link til nye artikler, kan man sætte sin egen web scraper op. Det kan fx være relevant, hvis der kommer nye data på et site, og man løbende vil have hentet de nye informationer hjem og gemt.
Der findes mange scraper-programmer i mange prisklassser. Programmerer man, koster det ingenting. Bruger man et program, man køber færdigt, som fx Heliumscraper (99$ som engangs-betaling) eller import.io (betaling starter ved 299$ pr. måned), kan man hurtigt lære at skrabe ganske mange sider selv.
På kurset “Skrab nettet med Python” lærer vi dig på tre dage, hvordan du bygger dine egne skrabere. Det foregår 24.-26. april i København.
4. Få en skræddersyet løsning
Kaas & Mulvad leverer i dag skræddersyet overvågning til en række medier. For ét medier overvåger vi fx ca 50 engelske nyhedsmedier for artikler om fodbold. Indeholder en artikel et bestemt klubnavn og visse aftalte søgeord, sendes der besked.
For Bat-kartellet overvåger vi seks gange i døgnet alle registreringer fra udenlandske tjenesteydere og sammenholder disse oplysninger med deres egne data om overenskomster, sympatikonflikter og virksomhedsbeøg.
For et andet medie overvåger vi nye tinglysninger af ejendomshandler og giver straks besked, når der er nye handler, der lever op til kriterier, som mediet selv har defineret; fx et geografisk område og en meget stor salgspris.
For flere medier overvåger vi alle ændringer og tilføjelser i CVR-registeret og giver besked, når der fx sker ændringer med selskaber på en liste, der løbende kan redigeres. Vi tjekker for ændringer mange gange i timen.
Offentliggøres nye regnskaber, der indeholder bestemte ord eller begreber, får mediet også besked om det omgående. Denne løsning kan både landsdækkende, regionale og lokale medier have stor gavn af i det daglige.
Vi leverer gerne samme type tjenester til andre medier, og er du interesseret, så start med at tage kontakt til os. Så kan du høre om andres erfaringer, vi kan diskutere behovet og hvordan, vi bedst løser det.
No comments yet.