Data Harvest Festival i Bruxelles – her er der adgang til nye data om landbrugsstøtte
Med næsten 100 deltagere til Data Harvest Festival i Bruxelles den 6-8. maj har konferencen inden for europæisk datajournalistik markeret sig som en blivende begivenhed for de praktiske udøvere. Masser af unge journalister deltog.
Mens EU-landene generelt kun har publiceret ganske få data (45 procent), er alle oplysninger fra Danmark (og Sverige) med i disse data. Kaas & Mulvad står for dataudtræk og bearbejdning for www.farmsubsidy.org Du kan downloade data her: http://ow.ly/aSiaJ (find download-link i kolonne W)
Nogle af de vigtigste tweets fra konferencen er samlet i denne Storify:
http://storify.com/nmulvad/lessons-from-data-harvest-festival-in-europa
Ved slutningen af konferencen blev der udsendt denne pressemeddelelse: http://ow.ly/aSifs
Samarbejdet fortsætter under http://www.wobbing.eu – meld dig også til mailingliste: http://www.wobbing.eu/page/network og brug twitter hashtag: #DataHarvest
Åbenhedstinget satser på undersøgende journalistik
Åbenhedstinget www.aabenhedstinget.dk satser fremover i højere grad på undersøgende journalistik. De mange resultater af aktindsigt skal bruges til historier. Og frem for blot at aflevere materialet til medier, laver Åbenhedstinget selv flere historier. Tanken er, at de skal slå mere igennem i traditionelle medier og ikke, at de skal flytte trafikken over til Åbenhedstinget, der netop har fået et nyt design for at understøtte den undersøgende journalistik. Åbenhedstinget har også rejst nye sager inden for befolkningens levetid, svinebakterien MRSA og begrænset adgang til sundhedsoplysninger, ligesom en gruppe journaliststuderende fokuserer på landbrugsstøtte. Du kan følge Åbenhedstinget på Facebook: http://www.facebook.com/aabenhedstinget
Sådan kan du selv opdatere indholdet af et kort via en formular
Politiken har i de senere uger ladet læserne indberette stjålne cykler, og de samlede indberetninger vises på et kort.
http://politiken.dk/indland/940px/ECE1608335/cykeltyverier-i-danmark/ Politiken lader personerne klikke på kortet, hvor cyklen er fjernet. (Kigger man på kortet, må man konkludere, at enten kan folk ikke styre musen, der er brugere, der saboterer undersøgelsen, eller også er der rigtig mange stjålne vandcykler)
I Sverige har svd.se haft større succes med at lade læserne indtaste oplysninger om renteniveauet på boliglån. Her rammer de alle på kortet, da brugerne skal indtaste oplysningerne i en formular – bl.a. deres postnummer.
http://www.svd.se/naringsliv/artikel_6971783.svd
Hvis du selv har lyst til at eksperimentere med at oprette en formular, hvor brugerne kan indtaste oplysninger, som straks efter kommer til syne på et kort, er der en trin-for-trin opskrift her:
http://kh-samples.googlecode.com/svn/trunk/code/instructions.html
Vi har prøvet den af, og fremgangsmåden virker helt perfekt.
Nyt projekt vil gemme udseendet af forsiden på web-medier – time for time
Ben Welsh, computer-assisted journalist mv. ved Los Angeles Times, har netop af egen drift startet et site, der skal dokumentere, hvordan medie-hjemmesider ser ud. Ikke bare ved at tjekke en gang imellem, som fx archive.org gør, men hver dag – og mange gange om dagen.
Der er mange gode argumenter for, at denne dokumentation faktisk gemmes og er tilgængelig.
Han bruger crowdfunding – Han havde sat sig for at samle 5000$ ind hen over to måneder, men i løbet af den første uge har de første 112 personer allerede doneret 4718 $.
Hvor er mediernes – og journalisternes fremtid?
Et godt og skarpt bud fra Stijn Debrouwere, der benænvner sig freelance webudvikler. Den amerikanske journalist og it-udvikler Adrian Holavaty kalder dette det mest interessante om mediernes problemer, som han har læst i lang tid. Og vi er ikke uenige.