Et væld af konkrete råd og input om spændende ny udvikling i medierne. Det var udbyttet for de ti deltagere i Kaas & Mulvads årlige tur til Nicar-konferencen i USA med et samlet rekordstort deltagerantal på 1050. Inden konferencen i Denver besøgte vi medier i San Francisco.
Se alle tipsheets fra Nicar-konferencen.
Twitter og LinkedIn på vej ned
Studieturen åbnede med et oplæg fra Ted Greenwald, Tech Editor på Wall Street Journal. Søndag morgen fortalte han om San Francisco, og specielt om Silicon Valley og områdets betydning for medieudviklingen i området. Blandt andet bemærkede han, at Twitter og LinkedIn skuffede på det seneste, fordi væksten var gået i stå. Og i Silicon Valley er stilstand i virkeligheden første skridt på vej nedad. Alt skal vokse, ellers er krisen på vej.
Broadsheet-avis med plads til store grafikker
San Francisco Public Press er en non profit gratisavis, som bl.a. laver god datajournalistik. Avisen kommer en gang i kvartalet, bliver distribueret via cykel, og har de to ildsjæle Lila Lahood og Michael Stoll som bagmænd.
Michael Stoll forklarer om deres metode “investigative reporting in reverse”, der drejer sig om at undersøge mulige løsninger på et problem, for eksempel manglen på boliger i San Francisco. Byen vokser, og der er ikke plads til alle menneskene. Formålet med en sådan undersøgelse er at få tjekket mulige praktiske løsninger, og hvilken effekt de vil have.
Code for America
Organisationen Code for America er ikke direkte involveret i journalistik, men der er nogle sammenfald, der gjorde et besøg interessant.
De beskriver sig selv sådan: “Code for America believes government can work for the people, by the people in the 21st century.”
cfA sender unge “fellows” ud at arbejde hos myndigheder i ophold af et års varighed, hvor målet er at forsøge at opgradere deres data eller teknologi på den ene eller anden måde, så resultatet kan komme befolkningen til gode. De slås med de samme ting, som journalister gør, når vi vil have data, men mødes med afslag, begrundet i forældet offentlig teknologi. De arbejder inde i det system, som skaber de data, vi gerne senere vil have adgang til.
Både cfA fellows og journalister er outsidere, der forsøger at ændre ved nogle ting, og de ved meget om, hvordan myndighederne tænker om dem, der vil have deres data.
Struktureret indhold
Medieudvikleren David Cohn, som i sin tid var Chief Content Officer and founding editor for Circa News, fortalte om principperne bag struktureret indhold – designet til mobilt indhold og til at pakke indholdet efter, hvad modtageren tidligere havde set.
Projektet Circa løb tør for penge, men principperne gælder stadig, mener Cohn, der i dag leder et udviklingsteam hos Advance Digital i koncernen, der gennem Condé Nast bl.a. udgiver The New Yorker, Vanity Fair og Wired.
En fornemmelse af hvad struktureret indhold betyder, kan man få på siden structuredstories.com.
Circa News er blevet opkøbt af Sinclair Broadcast Group, der planlægger en relancering inden længe med 70 journalister.
Undersøgende journalistik går til radioen
Det californiske center for undersøgende journalistik, CIR, er et af de tre største centre i USA. Inden for det seneste år har det drejet fokus til radio under navnet Reveal, der i dag udgør halvdelen af centrets aktiviteter og formentlig tre fjerdedele om yderligere et år.
I øjeblikket har centrets ugentlige undersøgende radioshow aftaler med 300 radiostationer, og centret satser på at få det ind i nogle af de bedste sendetider.
Mens vi er der, fortæller en af journalisterne, at Reveal snart vil lancere resultatet af en undersøgelse med et stort dansk aspekt – uden dog at ville fortælle mere. Siden turen sluttede, er udsendelsen bragt. Den handler om, hvordan Tvind under navnet Planet Aid angiveligt har malket de amerikanske støttemyndigheder US Aid for 130 mio. $. Radioprogrammet tager til Malawi og påviser, at der ikke er kommet noget ud af støtten, og at de amerikanske myndigheder ikke har kontrolleret organisationen, selv om det er kendt, at Tvind-lederen Mogens Amdi Petersen er eftersøgt af det danske politi.
Hør programmet her: Alleged cult leader plays shell game with US foreign aid
Michael Corey, senior news application developer på CIR/Reveal, var med-kursusleder og fungerede som vores vært i San Francisco. Han viser under besøget på CIR, hvordan man med lyde kan illustrere jordskælv i radioen: Man-made earthquakes: Fact or fiction?
Google News Lab
I Google News Lab, en times kørsel syd for San Francisco, møder vi bl.a. Simon Rogers, Stacie Chan og Vanessa Schneider. De gennemgår, hvordan journalister kan benytte de nye muligheder i Google Trends, AMP og Google Maps. De har efterfølgende samlet en række relevante links til vores gruppe.
De understreger, at Google News Lab er der for at hjælpe journalister, at det nu er muligt let at komme i kontakt med dem, og at Google vil gå ind i udviklingsprojekter med medier – også i Danmark.
Stanford: Journalist-uddannelser svigter data-journalistik
På Stanford University fortæller Cheryl Phillips, Hearst Professional in Residence, om sin undersøgelse af journalistik-uddannelserne i USA. Philips er selv en erfaren datajournalist. Rapporten over undersøgelsen udkommer en lille uge senere og er på mange måder deprimerende læsning. Over halvdelen af uddannelserne har slet ingen undervisning i datajournalistik.
Brian Lindhoff Frederiksen, TV2News, kalder NICAR-konferencen for Roskilde-festival for nørder. Han har forstået mulighederne i datajournalistik, specielt er han optaget af at kunne håndtere deep web.
“Mens deltagerne i konferencen på den ene side er meget sociale, så er de også meget nørdede. De er ikke så gode til at sælge indholdet. Meget kunne have været lanceret mere spændende,” siger han.
Mette Mayli Albæk fra DR kommer hjem “med mindst ti konkrete ideer”. Hun undgik mange af de tekniske oplæg på NICAR-konferencen, men tænker bagefter, at hun godt kunne have udfordret sig selv mere. Hun oplevede, at der var en meget bred gruppe af deltagere på konferencen – fra studerende til nogle af verdens bedste journalister.
Især besøgene i San Francisco var meget inspirerende og viste tydeligt, hvor lidt der sker af medieudvikling i Danmark, fortæller hun.
“Især oplægget fra David Cohn om struktureret indhold, den tidligere drivkraft fra Circa, var sindssygt godt. Jeg er også vildt inspireret af oplægget på CIR. Der er ikke langt fra tanke til handling,” understreger hun.
Sidsel Ravn fra DR betoner især dagene i San Francisco.
“Det var en god introduktion, når man som jeg ikke sidder med den slags journalistik i det daglige. Det gav blod på tanden. Specielt besøget på det undersøgende center, CIR, var godt.
Hun peger på det kommenterede program til konferencen, som en smart løsning for de danske deltagere. Hun er også godt tilfreds med at bo på det hotel, som konferencen afvikles på.
“Jeg tror klart, at jeg skal hjem og bruge det. Men nu skal jeg først hjem og være morgenreporter på P3. Det var fedt, fordi det var rigtig nørdet,” griner hun.
Tune Kristensen, avissouschef på Nordjyske Medier, skal hjem og bruge flere af tingene, for eksempel hvordan man får data ud af pdf-dokumenter, og også hvordan man bruger kommandolinjen i Windows. Her har IRE lavet et helt katalog af kommandoer, man kan læse ind.
Han er tilfreds med, at man på konferencen veksler mellem at sidde og lytte, hvorefter der er hands-on.
“Jeg er også meget optaget af, hvordan vi kan formidle journalistik på andre måder, for eksempel som teater, som chefen for CIR, Joaquin Alvarado berettede om.
Bille Sterll tog et specialkursus “Digging into data for stories – a crashcourse”, der kørte over tre dage med i alt 7 timer.
“Nu kan jeg få data til at opføre sig på andre måder end før. Der er to måder at bruge data på, har jeg lært. Enten har man historien og skal finde yderligere dokumentation. Eller også begynder man med data og sidder og roder med dem. Jeg er nok mere til det sidste,” understreger hun.
Hun synes, at det er eksotisk at være i USA og have en følelse af at være i et stort netværk. Hun er imponeret af de amerikankse journalisters hjælpsomhed, hvor de siger: Send os en email.
“Men jeg skal også se, at det virker i praksis.”
Besøget på Google kalder hun “superblæret”. Udviklingen i USA er i høj grad bundet op på nye platforme.
“Det er dog vigtigt også at blive ved med at huske historien,” påpeger hun.
Rune Andersen, jourhavende redaktionssekretær på Sjællandske Medier, har en datamatiker-uddannelse og har arbejdet som javaprogrammør før journalistikken.
“Det var sjovt at prøve at programmere igen med R. Det er et meget logisk sprog,” smiler han.
Han var især begejstret for besøget hos San Francisco Public Press og Google.
“Vi skal helt sikkert til at illustrere nogle af artiklerne bedre ved at bruge Google Fusion og Google Earth,” tænker han.
Sofie Synnøve Herschend, journalist i DR, er især inspireret af besøgene i San Francisco. Hun har også fået virkelig fået meget ud af konferencen.
“Jeg kan godt lide, at der var plads til begyndere. Og de to frokostmøder for os danske deltagere var ren luksus,” betoner hun.
Anette Hyllested, avissouschef på Fynske Medier, var under konferencen især imponeret over oplægget om overvågning af journalister og over at høre den rigtige researcher fra Boston Globe, der nu er populær i filmen Spotlight.
“Det var spændende. Men det viser også, at gode historier nogle gange handler mere om hårdt arbejde end om at være ekspert i datajournalistik,” synes hun.
Hun har fået flere værktøjer med hjem til sin kulturredaktion – blandt andet ”if this then that” og har også tilmeldt sig Panjiva – og hun er blevet inspireret til konkrete historier – som at kigge grundigere på besøgstal for museer.
“Jeg har fået større forståelse for data-baseret journalistik. Jeg ved nu mere om, hvilke værktøjer der er, og hvordan de kan bruges,” siger hun.
Louise Dalsgaard, DR, har en håndfuld ideer med hjem.
“Det var spændende at høre, hvordan man kan bruge lyd til at formidle jordskælv,” husker hun.
Hun har fået redskaber, der programmerer for hende, for eksempel IFTTT. Hun har også lært at animere.
“Det troede jeg ikke, da jeg rejste herover. Men det er nemt.”
Hun skal også benytte Google Flythrough Earth Pro til grafik i forbindelse med flystyrt. Meget nemmere, end jeg troede.
Vibeke Vestergård Pedersen, Berlingske Media, bliver ikke decideret datajournalist efter turen, men hun har fået masser af gode redskaber.
“Jaimi Dowell og Mark Horvit fra IRE var rigtig gode til at fortælle om amerikanske databaser (handout 1 og handout 2), der kan bruges helt praktisk af danske journalister. Jeg skal også i gang med If This Then That. Og jeg skal hjem og tjekke en masse,” siger hun.
Hun var meget begejstret for San Francisco og meget glad for, at Michael Corey var med rundt på besøgene i byen. Det åbnede døre.
Især skiftet på CIR over til at satse meget på radio som formidlingskanal har sat tankerne i gang hos hende.
No comments yet.