Bliv klar til terror og katastrofer

Kurset foregår 1. – 5. oktober 2018 i København og omegn.

Når den næste store uvarslede hændelse rammer, hvor parat er vi journalister og fotografer så? Hvor stor faglig indsigt har vi i danske myndigheders arbejde? På dette actionprægede kursus bliver du klædt på til at blive en endnu bedre reporter med faglig indsigt og mentalt overskud. Kursusleder er Stine Bolther, kriminalreporter i over 15 år.

Du får faglig indsigt:

  • Hvordan forbereder danske myndigheder sig til terror og trækker på erfaringer fra udlandet?
  • Hvad er en reaktionspatrulje og hvad betyder ManHunt?
  • Hvordan arbejder en retsmediciner i et kaos af døde?
  • Hvorfor er The Golden Hour så vigtig for antallet af overlevende?
  • Hvordan føles det at skyde med en 9mm pistol?
  • Hvad betyder NOST, ISL, KOOL LBS, KSN, KST, og hvordan fungerer det koordinerende beredskabsarbejde i praksis?
  • Og hvordan arbejder en lighund?

Du får mental indsigt:

  • Hvordan kan man både passe sit arbejde og samtidig håndtere konflikter, trusler om vold og direkte vold?
  • Hvad gør man, når man som journalist og fotograf bliver udsat for “sekundær traumatisering”?
  • Hvad er en psykisk- og taktisk-debriefing, og hvordan kan vi også bruge det i vores arbejde?
  • Og hvordan kan man arbejde i mange timer og dage under stort psykisk pres? Kursisterne lærer af Politiets egne erfaringer og lignende undervisningsvideoer.

Realistisk øvelse med mange blå blink

Alle kursister skal forberede sig på det uforudsigelige, og ved hjælp af en stor realistisk øvelse i København med deltagelse af en lang række myndigheder kommer du virkelig på prøve og ud af din comfort-zone samtidig med, at du får stor faglig viden.
Det og meget mere går vi tæt på i løbet af den intensive uge, som både retter sig mod erfarne og nystartede pressefolk fra hele landet. Vi bruger ikke megen tid i et kursuslokale, men er mest ude i virkeligheden og bliver også trænet i realistiske øvelser med myndighederne.

Programmet indeholder:

Besøg på flere af politiets kommandostationer

Hos Rigspolitiet i Ejby kommer vi tæt på den nationale krisestyringsorganisation.

Der vil være rundvisning i det Nationale Situations- og Operationscenter (NSIOC) og det nye NOST-lokale, hvor bl.a. chefpolitiinspektør Søren Thomassen og kommunikationsenheden fortæller, hvordan de arbejder, når “ballonen går op”.

Vi besøger Nordsjællands Politi, hvor vi møder chefpolitiinspektør Magnus Andresen og andre nøglepersoner, som giver et indblik i, hvordan en politikreds arbejder under store uvarslede hændelser.

På Rigspolitiets Hundeskole i Farum lærer vicepolitiinspektør John Jensen kursisterne om lig-, nedgravnings- og sprængstof-hunde, og vi ser flere af dem i aktion.

Operativ og mental parathed

Relationsterapeut Michael Molin, som i det daglige arbejder ved Københavns Politi, sætter os ind i, hvordan mennesker reagerer i pressede situationer ved brug af bl.a. Coopers Color Code. Du lærer at håndtere dine egne reaktioner og give dig selv en koncentration og arbejdsro midt i kaos.

Praktisk brug af våben

  • Hvad er forskellen på at skyde med en 9mm og en kaliber 22 pistol?
  • Sådan bruger du de rigtige termer og kender forskel på de forskellige våben og typer kaliber.
  • Du kommer selv til at skyde på Hanebjerg Skyttecenter, hvor politiet også træner.

Vi skyder på skyttecenteret med samme type pistol, som politiet bruger, samt forskellige andre våben herunder diverse jagtvåben og en AK47.

En våbenekspert med erfaring fra både hæren og politiet viser sammen med skyttecentrets leder Per Munk diverse våben frem – bl.a. også Glock-pistoler og Smith og Wesson revolvere.

Golden Hour er vigtig ved behandling af tilskadekomne

Region Hovedstaden fortæller, hvorfor den såkaldte Golden Hour er vigtig for, at folk, som er kommet alvorligt til skade, har en mulighed for at overleve.

Du lærer fagudtryk og får indsigt i mass casualty og livstruende penetrerende skader og lærer om den nye enhed TEMS – Tactical Emergency Medical Service.

Retsmedicin i terrorzonen

Hvordan arbejder man som retsmediciner i en zone efter en naturkatastrofe, krigsområder eller terrorhændelse? Hvordan finder man frem til gerningsmanden midt i et kaos af døde, og hvordan arbejder man med identifikation af afdøde, hvor man ikke har hele kroppen?
Vi besøger en retsmediciner med mange års erfaring fra både ind- og udland, som deler ud af sin viden.

Beredskabet i forreste linje

Vi ser nærmere på materiel, organisatoriske inddelinger i beredskabet, og hvilket udstyr beredskabet har udviklet og står klar med. Hovedstadens Beredskabs operationschef og indsatsleder Tim Ole Simonsen forklarer, hvordan beredskaberne arbejder på at være hurtigere klar, og hvilke køretøjer og andet materiel det kræver.

Som kursist deltager du i endnu en terrorøvelse, hvor du kommer tæt på konkrete afspærringer, dispositioner og lærer, hvor langt man egentlig kan komme med sit pressekort.

Hos Beredskabsstyrelsen i Hedehusene viser det materiel frem, som bliver brugt ved store uvarslede hændelser.

Vi lærer fagudtryk og får indsigt i, hvad ting lige fra watertube til HazMat er, og hvornår de bruges. Beredskabsmester Søren Benthin viser rundt.

Bagefter

Efter kurset har hver kursusdeltager et personligt actioncard, der ruster dig til den næste hændelse. Et actioncard er en slags tjek-liste, som du kan tage frem i en given situation og step-by-step følge. Der står f.eks., hvilke processer der går i gang hos myndighederne afhængig af, hvilket trusselsniveau myndigheden vurderer hændelsen har.

Du har også en liste over vigtige numre, der er gode at have ved hånden i en skarp situation. Du får desuden unik, aktuel baggrundsinformation og lærer direkte af politi, beredskaber og sundhedsvæsenet. Og du kender alle de vigtige forkortelser.

 

OBS: Vedrørende skydeøvelsen: Da der er tale om en demonstration – kaldet en PR-skydning – er kursisterne dækket af Idrættens Forsikringer, når de prøver våben på centret.

Tid og sted: 1. – 5. oktober 2018. Første dag i Pilestræde 61, i København K. De øvrige dage rundt om i hovedstadsregionen.
Kursusleder: Stine Bolther
Pris: 15.200 kr.
Prisen omfatter: Undervisning, undervisningsmaterialer, transport, frokost hver dag samt fælles aftensmad to dage i løbet af kurset. Prisen er ex. moms.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Foto fra katastrofeøvelse i Tromsø, Norge: Jan Fredrik Frantzen UNN, Flickr.