Corona sætter gang i løsningsjournalistik

Medier og journalister har fjernet sig fra de borgere, de arbejder for. Corona-krisen har vist en del gode eksempler på, hvordan løsningsjournalistik kan give bedre historier og få medierne tilbage i sporet. Men det kan komme meget længere, understreger journalist Bruno Ingemann.

“I mange glimt viser Corona-dækningen, hvordan løsningsjournalistik er på vej frem. Nu skal vi opsamle de mange gode eksempler og videre,” siger Bruno Ingemann.

Bruno Ingemann er en af de danske eksperter i løsningsjournalistik. Han deler erfaringer med amerikanske Solutions Journalism Network, New York, og deres samarbejdspartner Resolve Philadelphia.

Formanden for den årlige graverkonference for regionale journalister, Et Spadestik Dybere var en af de første fellows på Constructive Institute under ledelse af Ulrik Haagerup.

Bruno Ingemann insisterer på, at løsningsjournalistik ikke erstatter undersøgende journalistik. De to former for journalistik understøtter hinanden.

Spørg fynboerne

“Det bedste eksempel på løsningsjournalistik under Corona er TV2/Fyn, der meget tidligt i forløbet løste fynboernes behov for at få svar på spørgsmål. Det var meget enkelt, men hold da op, hvor det virkede,” understreger Bruno Ingemann.

Se artiklen fra TV2/Fyn: Corona-udbrud på Fyn: Hvilke spørgsmål har du?

Bruno Ingemann, der selv er journalist på Randers Amts Avis, mener, at det i virkeligheden er en gammeldags form for journalistik, når journalister researcher svar hjem på læsernes og brugernes spørgsmål.

På grund af internet og arbejdspres er det kun få journalister, der i dag har tid til at komme væk fra skrivebordet og møde folk direkte.

“Over nogle år har vi mistet forbindelsen med brugerne.”

Derfor er alt for megen journalistik blevet til på grund af mavefornemmelse. Dette meget enkle greb fra TV2/Fyn har virkelig vist en god vej frem, mener han.

“Det er et stort skridt i den rigtige retning.”

Ingen døde på plejehjem i Esbjerg

Bruno Ingemann peger på, at Corona også meget konkret viser, hvordan medierne kan gå videre med løsningsjournalistik.

Som eksempel nævner han historien om, at Esbjerg kommune har kunnet holde Corona ude fra alle 17 plejehjem i kommunen.

Se artiklen fra Jyske Vestkysten: Ingen corona-smittede på Esbjerg Kommunes 17 plejehjem: Nøglen er tests og kortlægning

Det ser ud til, at kommunen har gjort det rigtige, men her skal man ikke blot interviewe direktør for Sundhed & Omsorg, Arne Nikolajsen, men virkelig undersøge, hvad der er årsagen. Det kan jo være held eller noget andet end det, som den kommunale chef tror eller siger, lyder det fra Bruno Ingemann.

“Hvis man når frem til, at Esbjerg virkelig har håndteret Corona-krisen særlig smart i forhold til at undgå at få smittede beboere på plejehjem, så bør man se på deres metode i forhold til, hvordan andre kommuner har grebet det an. Kunne de andre overføre metoden til deres plejehjem? Og hvorfor har de ikke gjort det?”

Han konkluderer:

“I stedet for blot at påpege et problem, når journalistikken dermed langt videre. Ansvarspålæggelsen bliver større. Det, der før kunne verfes af med, at det er beklageligt eller uheldigt, bliver nu til at undgå og derfor uacceptabelt. Der er en konkret løsning.”

Journalistik for brugere og nærområder

Bruno Ingemann fornemmer, at flere og flere journalister tænker i disse baner. Samme takter ser han i dækningen af den nye udligningsordning.

Journalister bliver mere opmærksomme på at se efter, om de andre steder har løst det problem, der findes lokalt.

“Den første erkendelse er, at journalistikken skal være mere på brugernes og nærområdets side,” fastslår han.

Med den udvikling glæder han sig til at samle op på nye tendenser på kurset om løsningsjournalistik, som holdes i begyndelsen af september.

På kurset kommer redaktør Kristina Lund Jørgensen fra TV2/Fyn og fortæller om deres erfaringer blandt andet med at spørge fynboerne, ligesom Jean Friedman-Rudovsky, Co-Executive Director for Resolve Philadelphia, går konkret ind i, hvordan Corona-krisen har forandret løsningsjournalistikken.

Der er stadig ledige pladser på kurset, der foregår fra 7-8. september i Aarhus: Løsningsorienteret journalistik: Hold på brugerne

 

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.