Nyhedsbrev 1. september 2014

Sidste Kaas & Mulvad-kurser i dmjx-regi

Journalisters efteruddannelse bliver ikke den samme efter nytår. Pressens Uddannelsesfond synes, at der skal nytænkning til. Fremover skal alle efteruddannelseskurser med PU-støtte søges via PU’s egen hjemmeside. Den åbner først senere på efteråret, og endnu ved vi – og de øvrige kursusudbydere – ikke, hvilke kurser, vi kan udbyde i 2015. Det bliver klart i løbet af få uger.

Det står dog klart, at Kaas & Mulvad fremover vil udbyde mange flere af vores egne kurser, og at vi ikke længere skal gennemføre kurser for dmjx.

Vi glæder os meget til snart at slå vores egne kurser op.

 

Vil du lave kurser sammen med os?

Vi samarbejder også gerne med andre, og vi vil gerne arrangere kurser for og med eksterne kursusledere.

Vi er åbne for forslag og ideer. Så har du en ide til et kursus, hvor du – alene, sammen med os eller en anden – vil stå for undervisningen, så kontakt os for en uforpligtende snak.

 

 Kurser i efteråret 2014

Inden ændringerne træder i kraft, skal vi dog være kursusledere på tre kurser i dmjx-regi.

Så vidt vides er der stadig ledige pladser på alle tre, der foregår i Emdrup. Det drejer sig om:

5., 6. og 7. november: Avanceret internetresearch http://www.dmjx.dk/kurser-og-videreuddannelse/avanceret-internetresearch

17.-18. november: Find historierne – brug regnearket som brækjern (begynderkursus) http://www.dmjx.dk/kurser-og-videreuddannelse/find-historierne-brug-regnearket-som-braekjern

19.-20. november: Interaktive kort med Google Fusion – http://www.dmjx.dk/kurser-og-videreuddannelse/interaktive-kort-med-google-fusion

 

 Data-journalistik: vor tids punk

I dette interview giver Nils Mulvad et overblik over situationen for data journalistik. Interviewet er fra Global Investigative Journalism Network, og der er masser af konkrete eksempler, samlet blandt andet fra Data Harvest i maj i Bruxelles.

http://gijn.org/2014/07/18/nils-mulvad-data-journalism-is-the-punk-of-our-times

 

Seks tips til Google Drev

Her er der seks gode tip til at benytte Google Drev for undersøgende journalister. En fin udvidelse af værktøjskassen.

http://www.pcworld.com/article/2466790/6-powerful-google-apps-productivity-features.html

 

 Historien bag en viral succes

Navnehjulet”, som vi udviklede sammen med Ugebrevet A4, blev lynhurtigt spredt på nettet, da den blev lanceret gennem et par opslag på Facebook. I løbet af et døgn havde der været 650.000 besøgende. I en artikel på vores eget site beskriver vi forberedelserne, som strakte sig over et helt år.

https://www.kaasogmulvad.dk/2014/08/navnehjulet-bag-kulisserne/

 

Last call – The end of the printed newspaper

Titelen lyder ikke opløftende, men brug 9 minutter på at læse artiklen af Clay Shirky. Den sætter gode ord på den udvikling, mange af os står i lige nu, og den har også bud på, hvad vi stiller op:

https://medium.com/@cshirky/last-call-c682f6471c70

 

Opråb til redaktørerne: Hold op med at narre jer selv

Ikke kun Clay Shirky rusker op i medierne. Det gælder også David Boardman, der er tidl. chefredaktør på Seattle Times, og som i dag står i spidsen for The American Society of News Editors. Han er dekan på universitetet i Philadelphia og har i øvrigt besøgt Danmark flere gange.

http://www.poynter.org/latest-news/top-stories/259122/essay-hey-publishers-stop-fooling-us-and-yourselves/

 

 Apps for mobile journalister (kun Iphone)

Fra det britiske journalist-site har vi lånt en liste med spændende bud. Den indeholder også anbefalinger, vi ikke har prøvet af endnu:

http://www.journalism.co.uk/news/10-useful-ios-apps-for-mobile-journalism/s2/a557539/

 

 De mest brugte apps lige nu

Her er en interessant liste over de 25 mest populære apps i USA:

http://t.co/a0tWcMk4lg

 

 Vækst i undersøgende journalistik rundt om i verdenen

Huffington Post har samlet denne oversigt over den positive udvikling i undersøgende journalistik rundt om i verdenen. Mediernes krise får mange steder den konsekvens, at gedigen undersøgende journalistik får bedre vilkår.

http://www.huffingtonpost.com/anya-schiffrin/the-fall-and-rise-of-investigative-journalism_b_5714999.html

 

Reporting facts not opinions

Følg linket og læsen rigtig god sammenfatning af, hvordan man beskriver sin dokumentation i journalistiske historier.

Dog er der et sted, vi måske ikke er helt enige. Man skal ikke altid bare citere de to (eller flere) parter i en konflikt over for hinanden. Nogle gange benytter en part denne journalistiske tilgang til at så tvivl om fakta. Så hvis noget er regulært dokumenteret af fakta, som underbygger den ene part og udstiller den anden, så skal man fortælle det. Måske er det, hvad forfatteren mener som punkt 4 i sin oversigt.

http://www.mediahelpingmedia.org/training-resources/journalism-basics/634-does-your-journalism-pass-the-who-says-test