Nyhedsbrev 28. oktober 2016

Kære nyhedsbrevslæser

I dag præsenterer vi 15 kurser, vi kører i foråret 2017. Vi omtaler dem alle kort længere nede i nyhedsbrevet og med link til en mere grundig beskrivelse. Du kan også klikke ind og se alle vores nye kurser her: http://kaasogmulvad.dk/kurser.

Men først lidt andre nyheder:

 

Nu kan du søge via The WayBack Machine
Alverdens glemte og slettede websider findes stadig via The WayBack Machine hos www.archive.org. Indtil nu har det været nødvendigt at indtaste en webadresse for derefter at klikke sig ind i de gemte sider. Nu er det blevet muligt at søge i alt det gemte materiale. Det er dog ikke en ægte fritekstsøgning, hvor man finder enkelte sider med ordet. Men søger man på et konkret ord, viser tjenesten nu, hvilke sider (måske forlængst slettede), hvor ordet har optrådt hyppigt. Søger man fx på kaas mulvad, bliver man også gjort opmærksom på www.dicar.dk, hvor vi begge slog vores folder fra 1999 og frem til 2006. Søger man på thorning, bliver man gjort opmærksom på www.thorning-schmidt.dk, som var siden, som den senere statsminister brugte, mens hun var ny MEP’er i Bruxelles for mange år siden. I dette blogindlæg kan læses mere om de nye muligheder (der stadig er i beta, så forvent ikke, at alting virker 100 pct.)

Vind den nye søgeindgang her: https://web-beta.archive.org

 

Smarte Twitter-søgetricks
En af de faggrupper, der er gladest for Twitter, er journalister. Og journalister bliver endnu gladere for Twitter, når de lærer at søge præcist. Her er en stribe gode søgetricks, der gør enhver bedre – journalist eller ej.

 

Webscraping dokumenterer forskelsbehandling af bilister
Hvor stor forskel er der på, hvor meget bilforsikringer koster rundt om i landet? Det spørgsmål har svensksprogede journalister fra finske Yle fundet svar på. De har bygget webscrapere, der på forsikringsselskabernes websites har testet, hvad bilforsikringer vil koste i alle landets postdistrikter. Der er taget udgangspunkt i en 38 årig bilist, der vil forsikre en ny Skoda Octavia Combi med 1,4 liters motor – en af de mest solgte biler i Finland. Analysen viser, at forsikringer er op til 50 pct. dyrere i det dyreste område sammenlignet med det billigste.

 

Lær kunsten at podcaste i (gratis) online-kursus
Podcasts blevet populære verden over. Vil du lære kunsten at podcaste, kan du tilmelde dig det amerikanske Knight Centers første onlinekursus i podcasting. Kurset Introduction to Podcasting: Creation, Development and Distribution Strategies gratis, åbent for alle, og det kører fra 14. november til 11. december.

 

Facebook bag e-learning kurser for journalister
Facebook vil gøre journalister bedre til at bruge – ja, Facebook. Gratis e-learning kurser og webinars samt en guide målrettet journalister er blandt midlerne. De første kurser handler om Facebook Live, Instant Articles og 260 graders foto og video. Første webinar holdes 3. november – det hanlder om Facebook Live. Læs mere og tilmeld dig via linket.

 

Trumps stab snyder på vægten
Et tweet som dette fra Donald Trump skulle meget gerne få alarmen til at gå. Og den mystiske grafik er ikke en enlig svale. Washington Post har gravet lidt i de grafiske illustrationer fra valghovedkvarteret og viser, at der fuskes i stor stil. Se hvordan man gør den slags, og hvordan du gennemskuer det fremover.

 

Grafik-doktoren giver ren besked
Ikke kun på New York Times går man fra interaktive elementer til flere scrollbare grafikker. Også Financial Times foretrækker statiske grafikker, hvor det kan lade sig gøre. I klummer under overskriften ”The Chart Doctor” forklarer grafikafdelingens medarbejdere om hvorfor. Og der er selvfølgelig også meget andet interessant ”bag kulisserne”-stof.

 

Video på sociale medier – 10 råd
Esra Doğramaci, digital consultant ved BBC World Service, har gransket, hvordan man bedst bruger video på sociale medier til at nå publikum på tværs af geografiske skel. Ifølge undersøgelser, som Cisco står bag, skulle video stå for 80 procent af al internettrafik i 2019. Derfor – siger hun – bliver det kun mere og mere vigtigt for medier at have en strategi for, hvordan brug af video indgår. Her er hendes top 10 tips.

 

360 graders video – eksempler og guide
Medierne er begyndt at eksperimentere med 360 graders video, men der er lidt begyndervanskeligheder. Fortælleformen skulle gerne blive brugt, fordi den er nødvendig og ikke kun fordi, muligheden er der. Ekstra Bladet var til lancering af SAS’ nye Airbus fly. BT viste rundt på Northside festival i sommer. Nyhedsbureauet AP viste med en 360 graders video reaktioner efter bombeangrebet i New Yorks Chelsea-område midt i september.
Stanford University har lavet en guide om virtual reality og 360 graders video som middel til at fortælle historier.

 

Digital fortælling – sådan!
Savannah-avisen Post and Courier behandlede problemer med adoptions-svindlere i podcasts og artikler. Sagen er værd at høre og læse i sig selv.

Men prøv at se starten på artiklen – og hvordan den hænger sammen med emnet.

Læs også denne ”bag kulisserne”-artikel fra Poynter om adoptionshistorierne:

 

Helt nye forårskurser

I foråret 2017 har vi ti helt nye kurser og fem gengangere, som der plejer at være stor interesse for. Mediernes Efteruddannelse har netop åbnet for de nye kurser. Man kan tilmelde sig via portalen fra 14. november klokken 9.00. Er din arbejdsplads ikke under PU, så send os bare en mail.

 

Forbered dig på temaer, data og metoder til kommunalvalg 2017 (3 dage, Aarhus)
Forbered dig på afgørende temaer og metoder til dækning af kommunalvalg 2017 på et tre-dages kursus.

 

Digital journalistik 2017 – NYC og Florida (9 dage, USA)
Tag med ni dage til USA, hvor medieudviklingen sker. Du får USAs bedste journalister på to-mands-hånd på årets mest spændende og inspirerende kursus.

 

Skriv bedre rubrikker (1 dag, København)
Vind kampen om læsernes opmærksomhed. Uden gode rubrikker læser ingen dine artikler.

 

Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere (2 dage, København)
Alle journalister har gavn af at kende til regneark. Det er grundlaget for al datajournalistik. På et par dage lærer du at importere, rense, strukturere og kombinere data.

 

De sejeste tricks til regneark for journalister – Excel for fortsættere (2 dage, København)
Kaas & Mulvads avancerede undervisning i regneark for journalister. Find historien i tallene. Konkrete øvelser fra journalistikken. Og masser af gode tips.

 

Sociale medier i Breaking News (2 dage, København)
En af de førende internationale eksperter, Alastair Reid, First Draft News, viser med aktuelle eksempler de nyeste metoder til at finde, tjekke og bruge oplysninger fra sociale medier i redaktionen.

 

Sæt dagsordenen med sociale medier (2 dage, København)
Kurset handler om de muligheder, sociale medier giver din journalistik. To danske eksperter klæder dig på til at lytte og deltage i det, der foregår på sociale medier.

 

Rejs sikkert! – for journalister og fotografer (1 dag, København)
Verden er blevet mere usikker, og selv uden for de kendte hotspots kan faren pludseligt opstå. På kurset lærer du, hvad du selv kan gøre på forhånd.

 

The Power of Audio” a Masterclass with Susanne Reber (3 dage, København)
På et intensivt tre-dages kurser underviser en af verdens bedste radio-fortællere i at kombinere lyd og undersøgende journalistik til fortællinger.

 

Fra gråt til guld – bliv klar til de sidste 20 år som journalist (3 dage, Middelfart)
Internatkurset med Henrik Kaufholz forbereder erfarne journalister til de sidste vanskelige år på arbejdsmarkedet. Du skal lære at leve med hastige forandringer – og at forny dig selv.

 

Kom up to date – sponsoreret indhold (2 dage, København)
Sponsoreret indhold stiller store krav om at engagere, underholde og informere. Lær metoderne på dette kursus.

 

Kom tæt på terrordækningen i Bruxelles og Paris (5 dage, Bruxelles og Paris)
Politiken-journalist Jakob Sheikh tager kursusdeltagerne med til Bruxelles og Paris for at lære af journalisterne i de byer, hvad vi kan gøre, når et terrorangreb rammer Danmark.

 

Få kickstart i europæiske journalistik-netværk (6 dage, Bruxelles og Mechelen)
Tre dage i Bruxelles og tre dage i Mechelen – så er du klar til journalistiske samarbejdsprojekter inden for undersøgende journalistik på tværs af lande og redaktioner.

 

Grav hurtigt og grundigt i den daglige journalistik (3 dage, Aarhus)
Kurset fokuserer på de praktiske metoder, der kan gøre en forskel i dagligdagen. Det handler om, hvordan vi gør vores arbejde godt, selv om vi har travlt.

 

Kom tæt på dramaet i tyske medier (5 dage i Berlin og Hamburg)
På rejsekurset møder vi stærke aviser og velfinansierede public service-stationer, der satser på udvikling. Hvad betyder det for kvalitetsjournalistik?
Du behøver ikke vente til næste forår…

Vi har endnu syv efterårskurser på programmet, som alle gennemføres. Ud af de 15 annoncerede kurser her i efteråret har vi kun været nødt til at aflyse to på grund af få tilmeldte.

Vi har stadig ledige pladser på disse fire kurser:

Fra ide til færdig bog (3 dage København)
Har du nogensinde overvejet at lave en bog – biografi, dokumentar eller noget helt tredje – får du her en masse konkret viden, der kan hjælpe dig videre. Deltagerne på vores første kursus var begejstrede.

Styr uden om flosklerne – flere fakta i kommunaljournalistik (3 dage, Aarhus)
Kurset for journalister, der dækker kommuner/kommunalpolitik, og som gerne vil videre end pligtstoffet.

Søg aktindsigt og skaf fortrolige kilder (2 dage, Aarhus)

Den nye offentlighedslov gjorde det ikke nemmere at trænge ind bag de centrale myndigheder og det politiske apparats barrikader. På dette kursus lærer du, hvordan du kommer så langt som muligt. Og hvad du kan gøre, når juraen ikke hjælper mere.

Data for journalister (3 dage København)

Myndighederne lægger flere og flere data ud til frit brug. De færreste journalister ved, hvordan de skal få fat i dem eller bruge dem. På dette kursus gennemgår vi, hvor de nye data er, hvordan du enkelt får fat i dem, og hvordan du renser dem.