Datajournalistik – i en AI-tid

Kurset foregår 23. – 25. april 2025 i København.

“Glem alt om Excel. Her er et AI-værktøj, der gør arbejdet for dig”. Jublende overskrifter som denne har vi set mange af, siden ChatGPT kom frem og trak nye specialiserede AI-tjenester med sig. Mange frygter eller ligefrem hader nemlig regnearksprogrammer, måske især fordi de godt ved, at regneark er vigtige og svære at komme udenom. 

Problemet er bare, at AI tjenesterne nogle gange selv finder på ting, og at du derfor – stadig – må kunne tjekke, hvad AI skaber, hvad enten du arbejder med tekster eller tal.

Og hvordan gør du det, hvis du ikke kan bruge et regneark?

På dette kursus kobler vi for første gang de to sider: Vi gennemgår og arbejder med en række af de nye AI-værktøjer, der kan gøre det lettere og hurtigere at gennem-analysere et datasæt for at finde de gode vinkler og historier, der måtte gemme sig i tallene. Og vi lærer dig at validere AI-resultaterne.

De journalistiske arbejdspladser gør, hvad de kan for at effektivisere. Rundt omkring bliver AI taget i brug som en inspiration og praktisk hjælp i det daglige arbejde. Også tal-analyser kan AI klare væsentligt hurtigere end mennesker, og her er det specielt vigtigt, at vi stadig er i stand til at tjekke resultaterne. Validering af fremgangsmåde og resultater er afgørende, og overvejer vi at publicere resultatet af en AI-talanalyse, bliver vi altid nødt til først at regne efter.

Regnearksdelen af kurset er målrettet dette tjek. Efter kurset vil deltagerne være i stand til at lave deres egne analyser – og ikke mindst at tjekke de AI-analyse-output, de måtte ønske at gå videre med.

På kurset lærer du at lave enkle beregninger, at sortere og filtrere, men du lærer også at importere, kombinere, rense og strukturere data i et regneark. En AI kan nemlig ikke serveres hvad som helst. Ofte må man gøre data klar i regnearket, så AI’en kan overskue og forstå data.

Kursusleder er Tommy Kaas, der selv er en flittig bruger af diverse AI-tjenester – og som har brugt regneark i over 25 år – og undervist i journalistisk brug af regneark næsten lige så længe.

Regnearket giver frihed

Har du et grundlæggende kendskab til regneark, er du godt stillet. Spørger vi som journalister en myndighed om tal, vil vi altid hellere have rå data end færdige statistikker. Så har vi nemlig selv mulighed for at undersøge, analysere og fortolke data. Men før man kan sige ja tak til at modtage rå data, må man kende lidt til regneark. Gør man ikke det, må man nøjes med de færdige statistikker, og så er man henvist til at overtage den tolkning, myndigheden allerede har lagt ned over data.

For nogle ord-mennesker er det tæt på angstprovokerende at skulle beskæftige sig med tal. Men vi sørger for, at alle får en succesoplevelse ud af det. Kurset er et grundkursus, hvor vi starter stille og roligt. Deltagerne behøver ikke at have haft et regneark åbent før kurset. De behøver heller ikke at have prøvet meget andet AI end chatGPT og lignende.

På kursets tre dage lærer du nok til, at du kan komme i gang med det samme. Efter kurset vil du kunne anvende forskellige AI-værktøjer i forskellige faser af analysearbejdet, og du vil kunne dobbelttjekke de mest interessante resultater med egne regnearks-analyser.

Undervejs på kurset lærer du bl.a.:

  • At bruge udvalgte AI-tjenester, som kan inspirere dig til nye analyser samt udføre analyser og skabe grafikker for dig.
  • At håndtere og bearbejde data i et regneark.
  • At kontrollere de resultater, som AI-tjenesterne giver dig.
  • At lave enkle beregninger ved hjælp af formler.
  • At sortere og filtrere, så vi kan finde nålen i høstakken og fokusere på ekstremerne, hvor der kan være gode historier.
  • At bruge pivottabeller, så vi hurtigt kan tjekke vinkler i selv meget store datasæt.
  • At arbejde med data, vi henter på nettet eller i pdf-filer.

Vi arbejder med data, der har været brugt i journalistik, og vi tænker først og fremmest som journalister – på at finde de gode historier i tallene.

Kurset indeholder oplæg og mange øvelser, som vi løbende samler op på, så ingen falder af undervejs.

Forudsætninger: Ingen – kurset er for begyndere. Har du allerede snuset lidt til AI og/eller regneark, vil du stadig få meget med hjem. Du skal medbringe din egen computer på kurset, og der skal være installeret et regnearksprogram på den. Der findes gode gratis programmer, vi kan henvise til, hvis du ikke har det mest brugte, Microsofts Excel.

Kursusleder: Tommy Kaas
Varighed: 3 dage
Sted: Pilestræde 61, 1112 København K.
Tidspunkt: 23. – 25. april 2025
Pris: 12.400 kr.

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse fra 11. november

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du allerede nu tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab.