Fup eller fakta – bliv din egen detektor

fakta

Kurset foregår over to dage: 29. oktober og 12. november 2015 i København.

Sammen med DR’s Detektor-vært, Thomas Buch-Andersen, har vi skabt et helt nyt faktatjekker-kursus, hvor du over to dage bliver grundigt klædt på.

Mellem de to kursusdage skal du selv lave et konkret faktatjek. På kurset lærer du om klassiske fejl, overdrivelser og fordrejninger, så du selv bliver bedre til at undgå dem. Kurset giver dig desuden en række praktiske værktøjer, så du bliver bedre til hurtigt at gennemskue usikkerheder i statistikker og tal-analyser.

Nyhedsbilledet flimrer, interesseorganisationer og politikere byder sig til med hurtige udsagn, og aldrig har der været så meget brug for systematisk faktatjek som i dag. Det har altid været en del af journalistens opgave at tjekke, om påstande er rigtige eller ej, men i de senere år har mange medier oprustet. I Danmarks Radio har Thomas Buch-Andersen i flere år været vært på programmet Detektor, hvor det indtil videre er blevet til mere end 400 faktatjek.

Kursets form er oplæg, øvelser og diskussioner. Det består af to kursusdage med to ugers mellemrum. Undervisere er Thomas Buch-Andersen, Kenneth Thue Nielsen og Tommy Kaas.

Kurset har tre formål:

  • Kursisterne skal undgå at viderebringe andres fejl – først og fremmest ved at blive mere opmærksomme på mulige fejl
  • De skal undgå at lave fejl selv, når det handler om at behandle tal og fakta
  • og de skal blive mere opmærksomme på de fejl, der kan opstå i arbejdsgangen på redaktionen.

Kurset fokuserer på typiske faldgruber og vil styrke deltagernes beredskab til – også i et flimrende mediebillede – at kunne genkende og gennemskue fup, fejl, unøjagtigheder eller rent og skært vrøvl.

På kurset bliver du bedre til at slå ned på typiske fejl som:

  • Er det, der sammenlignes, ens?
  • Når kilder udtaler sig skråsikkert, taler de så ud fra viden, antagelser, tro etc.
  • Fører A til B – eller er der en tredje ukendt årsag, der påvirker både A og B?

Vi bruger ofte statistik i journalistikken, men mange er usikre på, hvornår man kan konkludere noget bestemt. På kurset gennemgår vi grundreglerne om statistisk usikkerhed, og vi kobler det til cases fra den daglige journalistisk, politiske meningsmålinger, stikprøveundersøgelser etc.

Erfarne kræfter som undervisere

Thomas Buch-Andersens erfaringer fra flere års faktatjekker-arbejde i Detektor er bl.a. nedfældet i ”Fup, fejl og fordrejninger”, som Thomas Buch-Andersen og Mads Bøgh Johansen udgav på Gyldendal Business i 2014. Et eksemplar af bogen er inkluderet i kursusprisen.

Kenneth Thue Nielsen, der vil give kursusdeltagerne en række praktiske værktøjer, der gør det nemmere at gennemskue fælderne i statistikken, er cand.scient.pol og har undervist i metode og statistik på Aarhus Universitet. Han har en bred baggrund og et stort kendskab til medier og journalister. Han har tidligere arbejdet som konsulent i Socialdemokratiet. Her opbyggede han partiets strategi og analyseafdeling. Han har også været udviklingschef i DR Programproduktion, analyseredaktør i DR Nyheder og er i dag kommunikationschef i LO.

Tommy Kaas har arbejdet med journalistik, baseret på tal og data, siden midten af 90’erne. Han har et motto: “Alle datasæt har fejl. Vi skal bare finde dem”. Og han ved fra det praktiske arbejde, hvor vigtigt det er at finde – og rette – fejl, før man kan konkludere noget sikkert.

Desuden bygger kurset på Kaas & Mulvads mangeårige arbejde med at behandle tal, data og statistik – hvor fejlfinding og fejlretning altid prioriteres højt.

Forudsætninger: Ingen.

Kursusledere: Thomas Buch Andersen, Kenneth Thue Nielsen og Tommy Kaas

Varighed: 2 dage

Sted: København

Tidspunkt: 29. oktober og 12. november 2015.

Pris: 5390 kr.

Tilmelding: Er din arbejdsplads medlem af Pressens Uddannelsesfond, skal du tilmelde dig på kursusportalen.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

(Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og forplejning i løbet af kurset. Prisen er ex. moms.)

Tilmeldingen er bindende

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.