Aldrig tidligere har diskussionen om Grønlands og rigsfællesskabets fremtid været mere aktuel, alvorlig eller kompleks. På dette endags-kursus får du et kort, men skarpt indblik i de mest påtrængende elementer i trekantsdramaet. Du vil høre om Danmarks, Grønlands og USAs mest kontante interesser, om mulige fremtidsscenarier og om det historiske bagtæppe. Endelig får du en række enkle værktøjer og indgange til dit videre journalistiske arbejde.
Vi tager udgangspunkt i de basale elementer: Udfordringen fra præsident Donald Trump, der ønsker “ejerskab og kontrol” over Grønland, den grønlandske selvstændighedstrang og Danmarks udfordringer i det tiltagende krydspres fra nord og vest.
Kursusleder er journalist og forfatter Martin Breum, der siden 2012 har beskæftiget sig med Grønland, rigsfællesskabet og Arktis og som jævnligt holder efteruddannelses-kurser for mediefolk. Martin har skrevet en række bøger om emnet og har sammen med Jakob Gottschau produceret flere tv-dokumentarer.
I lang tid har Grønland og Arktis hørt til de mere perifere emner på den journalistiske dagsorden, men den tid er nu endegyldigt forbi. Grønland, rigsfællesskabet og geopolitikken i Arktis er nu solidt placeret blandt de hovedtemaer, mange journalister og redaktører er nødt til at forstå og håndtere som centrale dele af den daglige nyhedsstrøm. På kurset bliver du klædt på til at kunne varetage denne opgave.
Selvstændighedstrangen i Grønland er markant og udtrykkes med stadig større nuancering og eftertryk. USAs nye præsident og hans indkommende administration synes ikke at stille sig tilfreds med det samarbejde med Danmark og Grønland, der ellers har fungeret relativt stabilt siden 2. verdenskrig. I Danmark funderer store dele af det politiske miljø nu intenst over, hvilken relation til Grønland, Danmark bør stræbe efter i fremtiden. Grønland er en del af Nordamerika, men udgør 98 procent af det danske kongeriges landareal. Grønland og Danmark har været forbudne i århundreder, men grønlændere og danskere har ikke samme opfattelse af sammenhængens karakter og historie og måske heller ikke samme syn på fremtiden.
På dette kursus får du et grundlæggende indblik i:
- Danmarks, Grønlands og USAs aktuelle interesser
- De mulige motiver bag præsident Trumps ønsker om “ejerskab og kontrol” over Grønland
- Den grønlandske selvstændighedstrang – herunder afklaring af begreberne free association, løsrivelse og statsdannelse i Grønland
- Sikkerhedspolitikken i Arktis, inklusive Ruslands og Kinas rolle
- Grønlands politiske system og institutioner – parlament, regering, demografi og samfundsopbygning
- Den dansk-grønlandske relations historie – hvorfor er Grønland overhovedet en del af det danske kongerige og hvad skete der i kolonitiden?
- Grønlands betydning for Danmark – politisk, kulturelt og økonomisk
- Kildesøgning i Grønland – enkle veje til telefonnumre, kontakter, tolke, politikere, eksperter
- Nyttig litteratur, relevante nyhedsmedier og videnscentre
Undervisningen er tilrettelagt med relativt korte oplæg efterfulgt af diskussion og Q&A.
Fokus er på formidling af relevant, aktuel viden og umiddelbart anvendelige værktøjer og forslag til det journalistiske arbejde.
I løbet af kursusdagen inddrages relevante eksperter.
Der kræves ingen særlige forkundskaber.
Prisen omfatter: undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af dagen. Prisen er ekskl. moms.
Kursusleder: Martin Breum
Varighed: 1 dag
Sted: Pilestræde 61, 1112 København K.
Tidspunkt: 21. februar 2025
Pris: 3995 kr.
Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.
Tilmeld dig hos Mediernes EfteruddannelseEr din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.
TILMELDING ER BINDENDE
Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.
Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.
Foto: David Stanley, Flickr.