Kurset er udsolgt. Det foregår 18.-22. november 2019 i København.
Hvordan øger du sandsynligheden for at stå med årets sag? Hvordan anvender du en række undersøgende greb og undersøgende metoder, selv om det skal gå stærkt?
Kurset præsenterer dig for en stribe redskaber inden for den undersøgende journalistik. Grundtanken er, at der en stor fællesmængde af vigtige værktøjer inden for den undersøgende journalistik, uanset om du er ved at lave årets sag eller gerne vil løbe fra konkurrenterne på hurtig nyhedsjournalistik.
Kurset ledes af Morten Pihl fra Jyllands-Posten og Lars Nørgaard Pedersen fra Berlingske, begge dobbelte Cavling-modtagere. Der vil også indgå enkelte gæsteforelæsere.
Kurset er bygget op om tre hovedspor:
- En gennemgang af en række af de største sager i Danmark de senere år.
- Opbygning af værktøjskasser med konkrete greb.
- Hands-on-opgaver, hvor kursisterne selv afprøver metoderne.
Vi tager kursisterne gennem nogle af de største sager i Danmark i nyere tid: afsløringerne af hvidvask for milliarder i Danske Bank, afsløringerne, som førte til genoptagelse af Tibet-kommissionen, Farum-sagen, sagen om PET-agenten Morten Storm, Eritrea-sagen, lægestandens omfattende misbrug af forskningsmidler, forløbet om regeringens landbrugspakke.
Vi giver kursisterne et indblik i, hvordan disse sager blev virkeliggjort og forløst, hvilke greb journalisterne brugte, og hvordan man kan overføre de undersøgende metoder til daglig nyhedsjournalistik, hvordan man laver unik journalistik på fællessager, og hvordan man kan inkorporere digitale muligheder i undersøgende journalistik.
Undervisningsform: Kurset veksler mellem oplæg og en række praktiske opgaver.
Overordnet vil kursisterne få styrket evnen til at opsøge, identificere, dokumentere og formidle en historie eller en sag.
Kurset giver dig bl.a. indsigt i:
- Den grundlæggende undersøgende metode.
- En introduktion til en systematisk og metodisk tilgang til undersøgende journalistik, som skal øge niveauet for den enkelte journalist markant.
- Hvor jeg skal lede efter mine historier – hvor er der størst sandsynlighed for en afsløring.
- Hvordan jeg udvælger den bedste sag, hvis jeg står med flere muligheder.
- Hvordan jeg øger sandsynligheden for at skaffe mine dokumenter gennem aktindsigt.
- Hvordan jeg øger sandsynligheden for at skaffe mine dokumenter gennem hemmelige kilder.
- Hvordan jeg håndterer vanskelige og helt afgørende kilder.
- Hvad jeg gør, når magten slår tilbage, uanset om jeg selv synes, at jeg har en god sag.
Det er anden gang, at vi kører gravekurset hen over en hel uge. Evalueringerne fra sidst vidnede om meget tilfredse kursister. Vi har fulgt deres opfordring til at indlægge endnu flere praktiske opgaver i kurset.
På kurset lærer du:
- at arbejde systematisk og metodisk med research, der går i dybden.
- at håndtere centrale kilder.
- at bruge den nye offentlighedslovs muligheder.
- at holde fast i historierne i en presset hverdag.
- at være vedholdende og ikke give op.
- at tænke taktisk, strategisk i forhold til tilrettelæggelsen af research, kontakt af kilder og publicering.
- at brede en konkret historie ud til en bredere og mere principiel historie.
Målgruppe: Kurset henvender sig til journalister, som vil i gang med eller blive bedre til undersøgende journalistik. Eller som vil bruge metoder fra den undersøgende journalistik i den daglige nyhedsjournalistik.
Kursusleder: Morten Pihl og Lars Nørgaard Pedersen
Varighed: 5 dage
Sted: MBK, Pilestræde 61, 1112 København K.
Tidspunkt: 18. – 22. november 2019
Pris: 14.975 kr. (+ moms)
Prisen omfatter: Undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. En af aftenerne giver vi aftensmad. Prisen er ekskl. moms.
Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse.Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.
TILMELDING ER BINDENDE
Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.
Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.