Sådan laver du undersøgende og fortællende podcastserier

Kurset foregår 26. – 27. maj 2025 i København.

Kom med ind i maskinrummet. Hør, hvordan journalister fra DR Dokumentar har arbejdet med nogle af tidens største podcastserier – fra ide til færdigt produkt. Find ud af, hvordan du selv kommer i gang eller styrker det, du allerede kan.

Podcast er det perfekte format, hvis man vil fortælle både komplekse, dragende, dybdegående og fascinerende journalistiske historier. Alt fra store mediehuse, landsdækkende og lokale aviser og produktionsselskaber kaster sig ud i lyduniverset.

På kurset vil du få konkrete redskaber til, hvordan du selv kommer i gang eller får redskaber og inspiration til at styrke det, du allerede kan.
Kurset tager udgangspunkt i konkrete produktioner fra DR Dokumentar. Blandt andet vil du få indblik i processen bag den cavlingvindende podcastserie ’Det Levende Bevis’ om et potentielt justitsmord, der gik helt til højesteret, ’Dronekrigeren’ om jagten på Danmarks farligste terrorist, og den seneste lyttersucces ’Massøren’, som undersøger grænsen mellem overgreb og en alternativ behandling – og hvem der holder øje med de behandlinger, der er mere alternative end det almindelige sundhedssystem kan tilbyde.

De to kursusledere er Merle Baeré og Frederik Hugo Ledegaard Thim, som begge er undersøgende journalister på DR Dokumentar. Redaktionen har i de seneste år specialiseret sig i netop at lave undersøgende og fortællende podcastserier, hvor faktatjek og etik er afgørende elementer.

Du vil i løbet af dette kursus blandt andet lære meget mere om:

  • Hvilken journalistisk idé, der egner sig særligt godt til det undersøgende, serielle podcastformat
  • Hvordan dokumentarister arbejder med research og graverarbejde, som strækker sig over lang tid
  • Hvordan man skaber en fængende fortælling, så lytteren bliver holdt fast igennem flere episoder
  • Hvordan man får de gode kilder til at medvirke, og hvordan man passer på dem
  • Hvilken rolle en lyddesigner spiller for den samlede produktion
  • Hvilke etiske overvejelser, redaktionen ofte sidder med

På kurset lærer du for eksempel:

  • At skærpe dine ideer, så du kan udvikle en podcastserie
  • Får konkrete tips til gravermetoder, som er gode i dokumentarer, men som også er relevante i alle andre journalistiske historier
  • Dramaturgiske redskaber, fx hvordan man skriver en spændende scene til en podcast (her vil der også være konkrete øvelser)
  • Du får konkrete råd til, hvordan man kan arbejde med faktatjek, så balancen mellem den gode fortælling og etik er rigtig

Du kan sagtens deltage og have fordele af kurset, selv om du ikke kun arbejder med lyd, men fx med artikelserier. Kursusledernes redaktion arbejder (måske lidt overraskende) meget skriftligt.

Som en del af kurset bliver der også udarbejdet en værkliste med nogle af de store internationale podcastserier inden for de seneste år, som kan bruges som inspiration. Deltagerne får også en kort journalistisk ‘survival guide’, så de får et indblik i, hvordan de kan bruge egen tvivl som en styrke.

Før kurset vil kursuslederne korrespondere med de tilmeldte om forudsætninger og om, hvad hver især gerne vil have ud af kurset, så kurset giver bedst mening for alle. Deltagerne bliver også opfordret til at tage ideer med til kurset, hvor de kan drøftes i et fortroligt rum.

Kurset vil give brugbare redskaber, som kan bruges til andre journalistiske formater og produktioner. Både gravermetoder, etik og dramaturgiske greb.

Der kommer til at være en dramaturgisk skriveøvelse, som der vil være afsat tid til på dag 1, men som deltagerne vil få endnu mere ud af, hvis de også kan bruge lidt tid mellem dag 1 og dag 2.

Målgruppe:

Journalister der enten har arbejdet eller gerne vil arbejde med undersøgende eller fortællende podcastserier – eller artikelserier. Det er ikke en forudsætning, at du har erfaring – hverken med graverarbejde eller podcastproduktion.

Kursusledere: Merle Baeré og Frederik Hugo Ledegaard Thim
Varighed: 2 dage
Sted: Pilestræde 61, 1112 København K.
Tidspunkt: 26. – 27. maj 2025
Pris: 8290 kr.

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du allerede nu tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab.