Mediernes Efteruddannelse blev lavet helt om fra årsskiftet, og vi kan se, at mange af de nye kursusudbydere har svært ved at få besat pladserne. Vi hører også, at en del ansatte på medierne har problemer med at finde ud af den nye ordning.
Vi har ikke aflyst kurser, men vi kan også mærke en vis tilbageholdenhed. Omvendt betyder det så, at der stadig er mulighed for at komme med på forårets to sidste kurser fra vores side:
Avanceret personsøgning på nettet, i databaser og sociale medier
- og 21. april i København.
Vi giver dig de vigtigste research-metoder og søgeteknikker til brug for personresearch på nettet.
Vi skal både arbejde med målrettet research i nettets store søgemaskiner, i mere specifikke databaser og i de sociale medier.
Der vil være masser af øvelser undervejs, og du vil få rig lejlighed til at lufte din indre detektiv. Hvad du lærer på kurset, vil du kunne bruge, uanset hvilke typer arbejdsopgaver du sidder med.
Moderne undersøgende journalistik – de bedste tricks og teknikker
27., 28. og 29. april i København
Undersøgende journalistik i dag er slet ikke det samme som for 10 eller 20 år siden. På kurset giver vi en opdateret introduktion til god, undersøgende journalistik af i dag – og i morgen.
På kurset fører vi din viden ajour, vi hører nye konkrete eksempler fra danske og udenlandske journalister, og vi giver dig en række nye redskaber i moderne undersøgende journalistik.
Alle medier bør kende til kryptering
Et af emnerne, man må have med på et kursus i undersøgende journalistik i 2015, er naturligvis kryptering: Hvordan beskytter du dig selv, din kommunikation og din computer mod andres snagen?
Dermed ikke sagt, at vi skal beskytte og kryptere alt – hele tiden – men vi skal vide, hvordan man gør.
Columbia Journalism Review har i denne artikel en række gode argumenter:
http://www.cjr.org/analysis/encryption_for_all_reporters_not_just_natsec_ones.php
7+7 Facebook-’hemmeligheder’ fra Paul Myers
Den BBC-ansatte Paul Myers har gjort web-research og ikke mindst søgning i sociale medier til sit speciale. Han holder ofte foredrag om emnet, men skriver også en sjælden gang på BBC’s hjemmeside, hvor han deler ud af sine bedste tricks.
Her er to af hans seneste klummer, der begge handler om, hvordan man får mest muligt ud af at søge på Facebook.
http://www.bbc.co.uk/blogs/collegeofjournalism/entries/0d0df359-1fe7-41c2-9f1f-a89003389f9e
http://www.bbc.co.uk/blogs/collegeofjournalism/entries/b921aea0-ce9e-4dc9-9c15-e02058bf2d9a
Jo – nogle skal både kode og lave journalistik
En af vores faste samarbejdspartnere er amerikanske Chase Davis, der til daglig er assistant editor for interactive news på New York Times. For os er Chase nem at samarbejde med, netop fordi han både er journalist og webudvikler. I USA har der været debat om dette med, at journalister skal/kan gøre begge dele. Og som et indlæg i den debat har samme Chase Davis skrevet indlægget her, hvor han argumenterer for, at tvungen specialisering er kortsigtet.
https://medium.com/@chasedavis/in-defense-of-unicorns-4ae1c3cf74f1
Graverende fejl i Rolling Stones historie om bande-voldtægt
Columbia Journalism Review har netop publiceret en sønderlemmende kritik af Rolling Stones historie om bande-voldtægt på University of Virginia.
I kritikken gennemgår Sheila Coronel og de andre forfattere den oprindelige artikels fejl, hvordan de opstod, og hvordan de kunne være undgået. Det er et lærestykke for alle journalister:
http://www.cjr.org/investigation/rolling_stone_investigation.php/
Washington Post omtaler kritikken her:
Find tal og data i søgemaskinerne
Almindelige søgemaskiner (som Google) er glimrende til at finde tekster. Selvfølgelig kan man også finde tal og data i dem – og Google har fx lavet dette specialværktøj https://research.google.com/tables som er endnu mere målrettet at finde tabeller frem. En af de mindre kendte, men højt specialiserede søgemaskiner, er Zanran, der fokuserer på at finde grafikker og tabeller på nettet. Med en mouse-over kan man få vist det fundne. Man skal være registereret bruger (det er gratis) for at downloade materiale via søgemaskinen.