Artiklen er rettet 28. februar 2019. Der er ikke 1600 falske webshops, som vi oprindelig skrev – kun 70, oplyser DK-Hostmasters direktør Jakob Truelsen. Antallet i artiklen er derfor rettet, ligesom de to sidste afsnit er tilføjet.
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, har gennem de seneste tre år sammen med DK-Hostmaster lukket i tusindvis af danske phishing-sider og andre ulovlige danske net-steder. Der er stadig 70 danske svindel-sider.
Danske myndigheder er særligt offensive over for kriminelle domæne-ejere. Det drejer sig bl.a. om phishing-sider, hvor ejeren forsøger at snyde sig til følsomme oplysninger om for eksempel brugernavn, password eller kreditkort, ofte ved at love salg af billige varer eller en gratis Ipad.
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet står bag indsatsen mod phishing, der indtil nu har slettet mindst 2.684 dk-domæner, viser udtræk foretaget af Kaas & Mulvad.
NETIM fra Lille i Frankrig er den udenlandske ejer, der har fået flest domæner slettet af SØIK, i alt 405. NETIM, der fremstår som domæneagent, har dog stadig 801 aktive danske domæner via profilen N6989-DK, for eksempel secretescapes.dk, der ikke er en svindelside.
Af NETIM’s egen hjemmeside fremgår det, at firmaet har eksisteret siden 2004 med det formål at registrere domæner, først i Belgien, Frankrig og Schweiz, derefter i hele Europa og i dag i hele verden.
Chen Junyi fra ShuangLiuXian i Kina havde oprettet 108 danske domæner, for eksempel quark.dk, som foregav at sælge Converse-sko. Alle domæner er i dag lukket, og Chen Junyi har ingen aktive danske hjemmesider i eget navn længere.
DK-Hostmaster slettede mere end 3.000 falske webshops
“Vi har slettet over 3.000 falske webshops gennem vores kontrol af registranter,” fortæller juridisk chef i DK-Hostmaster, Henriette Vignal-Schjøth.
Den intensiverede kontrol begyndte i slutningen af 2017, og den kører jævnligt på alle registranter.
DK-Hostmaster sletter desuden sider, hvis der er tydelige tegn på svindel. Det er for eksempel typosquatting, hvor kriminelle opretter sider, der til for veksling ligner etablerede brands, bare med en enkelt stavefejl.
De sider benyttes typisk til at lede folk hen til falske webshops, malware eller anden bedrageri.
Henriette Vignal-Schjøth vurderer, at der efter denne indsats stadig er omkring 0,12 pct. falske webshops i den danske zone, mens det i andre lande er 7-9 pct.
Ud af de godt 46.000 danske webshops betyder det derfor, at der stadig er omkring 70 falske.
“Det ser ud som vores forskellige tiltag har virket. De vil stille og roligt dø ud,” vurderer DK-Hostmasters direktør Jakob Truelsen.
DK-Hostmaster kender ikke de 70 falske webshops.
Læs også:
Sognepræst hentede domæne tilbage fra russisk pornovirksomhed
Udenlandske domæne-hajer kontrollerer i tusindvis af danske hjemmesider
No comments yet.